Items filtered by date: Monday, 11 May 2020

Τα διατροφικά «καλά» της καραντίνας

 

Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

 

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται πως πλησιάζουν οι μέρες που θα μπορούμε να βγαίνουμε από το σπίτι μας και θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στις δουλειές μας. Πάρα πολλές δημοσιεύσεις έχουν εστιάσει στο πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τη διατροφή μας, να μην παχύνουμε, να μην τρώμε «κενές» θερμίδες, να μην υπερκαταναλώνουμε διάφορα τρόφιμα, να μην τσιμπολογάμε και, γενικότερα, πώς θα κρατήσουμε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής και ένα επιθυμητό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι. Ωστόσο, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που αισθάνεται πως θα της λείψουν κάποιες «νέες» συνήθειες, τις οποίες κατάφερε να υιοθετήσει την περίοδο του Μένουμε στο Σπίτι! Μετρώντας κοντά στους 2 μήνες, από τότε που έκλεισαν τα σχολεία, μπορούμε να πούμε πως κάποιες συμπεριφορές μπορεί και να έχουν γίνει συνήθειες! Συνεπώς, πιστεύουν πως ξεκινώντας και πάλι τους γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας θα χάσουν την πολυτέλεια κάποιων πραγμάτων που κατάφεραν παραδόξως να κάνουν στην νέα καθημερινότητά τους. Ας δούμε αυτές τις επιθυμητές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής πρακτικές, τις οποίες αν καταφέρατε να εφαρμόσετε αυτή την περίοδο, αξίζει με τη επιστροφή στον «πρότερο» βίο να προσπαθήσετε να τις διατηρήσετε μακροχρονίως.

Κατανάλωση πρωινού: Αρκετοί είναι αυτοί που, κατά κύριο λόγο, εξαιτίας της έλλειψης χρόνου παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα. Προτιμούν να κοιμηθούν λίγο περισσότερο ή να καταναλώσουν το πρωινό τους στη δουλειά ή ακόμη και να μην το καταναλώσουν καθόλου! Τους 2 τελευταίους μήνες, όπου οι πρωινοί ρυθμοί δεν είναι και τόσο πιεστικοί, για πολλούς το πρωινό αποτελεί ένα καθημερινό απολαυστικό γεύμα. Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταναλωθεί με κάποιον συνδαιτυμόνα ή και με ολόκληρη την οικογένεια. Η σταδιακή επαναφορά στους νέους ρυθμούς ζωής ίσως και να αποτελεί μία πρόκληση στο να προσπαθήσετε να διατηρήσετε αυτή τη συνήθεια, η οποία φαίνεται ότι σχετίζεται με καλύτερες διατροφικές συνήθειες και πιο υγιές σωματικό βάρος. 

Μαγειρική: Ένα από τα σημαντικά οφέλη της καραντίνας είναι η αύξηση της κατανάλωσης μαγειρευτού φαγητού. Λίγο το κλείσιμο των εστιατορίων, λίγο η αύξηση του ελεύθερου χρόνου, λίγο ο περισσότερος χρόνος στο σπίτι είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εμάς να δοκιμάσουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες. Πόσοι δεν δοκιμάσαμε νέες συνταγές, δεν μαγειρέψαμε καθημερινά ή ακόμη και δύο φαγητά την ημέρα (!) ή και δεν δοκιμάσαμε να φτιάξουμε ψωμί ή άλλα αρτοποιήματα; Πολλές φορές σε αυτή τη διαδικασία μπήκαν και τα παιδιά, τα οποία μπορεί και να μην είχαν ασχοληθεί ποτέ με κάτι αντίστοιχο. Μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, είναι καλό να επαναλάβετε αυτές τις συμπεριφορές τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και ίσως 1 ή 2 φορές την εβδομάδα τις καθημερινές.

Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών: Στοιχεία δείχνουν πως παρά το κλείσιμο των κέντρων εστίασης, η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών έχει αυξηθεί. Συνεπώς, όλο και περισσότερα άτομα καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. Τα πολλαπλά οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για την υγεία επισημαίνονται διαρκώς. Συνεπώς, τακτικές όπως η κατανάλωση σαλάτας με το φαγητό ή η κατανάλωση φρούτων ως επιδορπίου ή ακόμη και ως συνοδευτικού γεύματος θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά το τέλος αυτής της περιόδου.

Σωματική δραστηριότητα: Για κάποιους η περίοδος Μένουμε στο Σπίτι ήταν έναυσμα να ξεκινήσουν κάποια μορφή γυμναστικής. Αρκετά είναι τα σπίτια που εφοδιάστηκαν με όργανα γυμναστικής. Από πρόχειρες στατιστικές φαίνεται πως η ηλεκτρονική αγορά των οργάνων γυμναστικής αλλά και των διαδρόμων εκτοξεύθηκε στα ύψη το τελευταίο δίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Χωρίς να ξέρουμε πόσοι από αυτούς ήταν ήδη σωματικά δραστήριοι ή πόσοι αποφάσισαν να κάνουν κάτι αντιδραστικά, σε κάθε περίπτωση έχουμε διαθέσιμο περισσότερο αθλητικό εξοπλισμό, άρα και μεγαλύτερη πιθανότητα να ασχοληθούμε με αυτόν από εδώ και στο εξής.

Το κεντρικό μήνυμα, λοιπόν, είναι με τη σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων, εάν αυτή την περίοδο υιοθετήσαμε ορισμένες συμπεριφορές για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να το δούμε ως ευκαιρία και να εστιάσουμε στο πώς θα συνεχίσουμε τα παραδόξως «καλά» της καραντίνας, για μια καλύτερη επάνοδο!

 

Published in Κορονοϊός

Μένουμε Στο Σπίτι
Και προσέχουμε τη διατροφή μας και το βάρος μας

Published in Κορονοϊός

Διατροφικές Συστάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της COVID-19

 

Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

 

Η πανδημία του κορονοϊού είναι αδιαμφισβήτητα μια πρωτοφανής κατάσταση για όλους μας. Είναι καίριας σημασίας αυτή την περίοδο, όπου το άγχος και η ανησυχία όλων μας είναι στα ύψη, να προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές για το τι ισχύει και τι όχι. Μεταξύ των διαφόρων πτυχών του θέματος, έχουν ανακύψει και προβληματισμοί στο κοινό για τον ρόλο της διατροφής και των τροφίμων και κατά πόσο μπορούν να μας προφυλάξουν από μια επικείμενη μόλυνση.

Επί της αρχής, λοιπόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO-World Health Organization) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA-European Food Safety Authority) αναφέρουν ότι κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να μας προφυλάξει να μολυνθούμε από τον κορονοϊό, ούτε και έχει εγκριθεί κάποιος τέτοιος σχετικός ισχυρισμός για τρόφιμο ή συστατικό. Τη θέση αυτή ασπάζονται και άλλοι οργανισμοί υγείας, όπως και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων της Ελλάδας. 

Δυστυχώς, όμως, οι μύθοι και οι ισχυρισμοί γύρω από την επίδραση της διατροφής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από την ασθένεια Covid-19 φιγουράρουν σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Οι πιο δημοφιλείς αναφορές αφορούν το σκόρδο, το λεμόνι, το ζεστό νερό, το λάδι ρίγανης και κάποια super foods. Όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά, πολύ συχνή είναι η συσχέτιση των βιταμινών D, C, A, αυτών του συμπλέγματος Β, αλλά και των ω-3 λιπαρών οξέων και του σιδήρου με την προφύλαξη από την Covid-19. Μπορεί όλα αυτά με κάποιο τρόπο να συνδέονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αυτό όμως απέχει πολύ από το να θεωρούμε ότι η μεγάλη κατανάλωσή τους θα δράσει σαν όπλο κατά του ιού. Επαναλαμβάνοντας τη βασική αρχή, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για το ρόλο κανενός από αυτά στην προστασία μας από τον κορονοϊό.

Στο γενικότερο πλαίσιο θωράκισης της υγείας μας, παράλληλα με την επίτευξη μιας καλής φυσικής κατάστασης, ενθαρρύνεται η διατήρηση μια ισορροπημένης διατροφής. Σίγουρα υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο από αυτά ως κυριότερο ή να το προτείνουμε ως πρόληψη από τις λοιμώξεις. Πάντως, για την ελληνική πραγματικότητα, η ισορροπημένη διατροφή είναι και σε μεγάλο βαθμό εφαρμόσιμη, σύμφωνα με το περιβόητο μοντέλο της Μεσογειακής δίαιτας, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι προλαμβάνει από πολλά χρόνια νοσήματα. Παράλληλα, ενισχυτικές για την υγεία και την άμυνά μας συμπεριφορές είναι η επαρκής πρόσληψη θερμίδων, η καλή ενυδάτωση, ο επαρκής ύπνος, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και η περιορισμένη κατάχρηση νικοτίνης.

Εν κατακλείδι, κρατάμε την ψυχραιμία μας, προσπαθούμε να τρώμε σωστά και επαρκώς, δεν αναζητάμε μαγικά τρόφιμα ή συστατικά να μας προφυλάξουν και οπλιζόμαστε με δύναμη και υπομονή!

 

Published in Κορονοϊός

Εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε την κατανάλωση οσπρίων!

 

Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

 

Τα όσπρια αποτελούν βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής. Είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.ά. Ταυτόχρονα, έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητά σε λίπος.

Η τακτική κατανάλωσή των οσπρίων έχει συσχετιστεί με πρόληψη καρδιαγγειακών νοημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Στην ομάδα των οσπρίων συμπεριλαμβάνονται οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, η φάβα, τα κουκιά και ποικιλίες όλων των παραπάνω. Οι συστάσεις αναφέρουν πως θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα (1 μερίδα = 1 φλιτζάνι των 240 ml μαγειρεμένα ή 150-200 γρ στραγγισμένα όσπρια). Για παράδειγμα 1 βαθύ πιάτο φασολάδα είναι 2 μερίδες οσπρίων, 1 πιάτο ρεβιθόρυζο είναι 1 μερίδα οσπρίων και 1 σαλάτα με φακή, ρόκα, ντομάτα είναι 1 μερίδα οσπρίων. Για όσους δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε όσπρια λόγω γευστικών προτιμήσεων ή πεπτικών δυσκολιών, οι παρακάτω οδηγίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες:

• Τα όσπρια μπορούν να καταναλώνονται και ως κυρίως γεύμα αλλά και ως συνοδευτικό/ορεκτικό ή ως σαλάτα.

• Μπορείτε να συνδυάσετε τα όσπρια με δημητριακά (π.χ. φακόρυζο, ρεβυθόρυζο, κα). Ο συνδυασμός αυτός καθιστά την πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

• Αν συνδυάσετε τα όσπρια με κάποια πηγή βιταμίνης C (φρούτα και λαχανικά) αυξάνετε την απορρόφηση του σιδήρου. Για παράδειγμα μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι στα ρεβίθια, φρέσκια ντομάτα στις φακές, να συνοδεύετε το φαγητό σας πάντα με σαλάτα ή/και να τρώτε ένα φρούτο μετά το γεύμα σας.

• Για αυτούς που δεν αγαπούν τις φακές σούπα, μπορούν να τις καταναλώσουν ως σαλάτα με ντομάτα και κρεμμυδάκι. Τα περισσότερα είδη οσπρίων (φασόλια, ρεβίθια, κα) μπορούν να προστεθούν σε διάφορες σαλάτες λαχανικών.

• Για αυτούς που δεν αγαπούν τη ρεβιθάδα, μπορούν να καταναλώσουν τα ρεβίθια ως φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες. Αντί για ρεβίθια μπορείτε να δοκιμάστε τη συνταγή με μαυρομάτικα φασόλια ή κουκιά.

• Διάφορες μεξικάνικες συνταγές με προσθήκη φασολιών. Για παράδειγμα τάκος συνδυαστικό με κιμά ή/και ρύζι.

Published in Άρθρα

Η νηστεία του Πάσχα: Τα Διατροφικά Υπέρ και Κατά!

Published in Άρθρα
Monday, 11 May 2020 07:20

Διατροφή και Γρίπη

Διατροφή και Γρίπη!
Πώς ΔΕΝ θα αρρωστήσω;

Published in Κορονοϊός
Monday, 11 May 2020 07:20

Βιταμίνη C

Βιταμίνη C
Γνωριμία με μια παλιά γνώριμη!

Published in Άρθρα
Go to top