Μελίνα Καριπίδου

Κλινική Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος

C V (el)

C V (en)

ΣΤΟΧΟΣ

της NutriDiet είναι η διαιτητική παρακολούθηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή ή για την προαγωγή της υγείας γενικότερα, και η παροχή διαιτητικών συμβουλών τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας. Μέσω της ιστοσελίδας, η NutriDiet ενημερώνει το κοινό για θέματα διατροφής και υγείας γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται της καθημερινής πρακτικής ή της επικαιρότητας, και απαντά στις ερωτήσεις σας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μελίνα Καριπίδου αποφοίτησε το 2002 από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής (ΤΕΔΔ) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το ίδιο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Διατροφή» στην κατεύθυνση «Διατροφή και Άσκηση». Έχει δημοσιευμένες εργασίες στον τομέα της αθλητικής διατροφής, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του ΤΕΔΔ. Έχει υπάρξει Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του ΤΕΔΔ, κυρίως στο πλαίσιο μελετών στον τομέα της Διατροφής και Άσκησης, στον οποίο έχει γραπτές και προφορικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια καθώς και αντίστοιχες επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Από το 2005 και μέχρι σήμερα η κα Καριπίδου είναι Υπεύθυνη του Τμήματος Διαιτολογίας Διατροφής της Ιδιωτικής Μαιευτικής/Γυναικολογικής, Γενικής και Παιδιατρικής Κλινικής «ΜΗΤΕΡΑ» του ομίλου «ΥΓΕΙΑ». Επίσης, από το 2002 εργάζεται και ως ελεύθερη επαγγελματίας, διατηρώντας τα τελευταία χρόνια το προσωπικό της γραφείο στη Νέα Ιωνία. Η κα Καριπίδου έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ενός εύρους κλινικών περιστατικών, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει εξειδικευθεί στη διαιτητική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη (Τύπου 1, Τύπου 2, MODY, Κύησης), θέμα για το οποίο προσκαλείται τακτικά ως ομιλήτρια σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και εκδηλώσεις.

Ο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί καλή προσέγγιση για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος ενός ατόμου. Οι ορισμοί του υπέρβαρου και του παχύσαρκου έχουν καθιερωθεί μετά από αρκετές έρευνες οι οποίες εξέτασαν το ΔΜΣ εκατομμυρίων ανθρώπων και τον συσχέτισαν με το ρυθμό εμφάνισης ασθενειών και τον αριθμό των θανάτων. Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της ανάπτυξης διαφόρων νοσημάτων. Οι ορισμοί του υπέρβαρου και του παχύσαρκου έχουν βοηθήσει τους ερευνητές να υπολογίσουν τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου της υγείας με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το εύρος του ΔΜΣ το οποίο σχετίζεται με τους χαμηλότερους ρυθμούς νοσηρότητας και θνησιμότητας είναι περίπου 19-25 (για τις γυναίκες 18-25). Συνεπώς, τα άτομα τα οποία βρίσκονται μέσα σε αυτά τα όρια θεωρείται πως έχουν φυσιολογικό βάρος. Υψηλότερες τιμές του ΔΜΣ σχετίζονται με προοδευτικά υψηλότερους ρυθμούς νοσηρότητας και θνησιμότητας. Άτομα τα οποία έχουν ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30 θεωρούνται υπέρβαρα, ενώ αυτά τα οποία έχουν ΔΜΣ 30 και πάνω είναι παχύσαρκα. Πρέπει να σημειωθεί πως άτομα με ΔΜΣ χαμηλότερο του 18 θεωρούνται ελλιποβαρή. Τα ελλιποβαρή άτομα, επίσης, παρουσιάζουν υψηλότερους ρυθμούς θνησιμότητας σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, αρκετά άτομα σε αυτή την κατηγορία είναι ελλιποβαρή εξαιτίας σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, οι χρόνιες μολύνσεις, η ανορεξία, κα.
Ένας αδρός υπολογισμός των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που δαπανά ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να προκύψει από το άθροισμα του βασικού μεταβολικού ρυθμού και των θερμίδων που καταναλώνει μέσω της δραστηριότητάς του.Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι η ενέργεια (θερμίδες) που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός σε συνθήκες πλήρους ηρεμίας. Δηλαδή, οι θερμίδες που χρειάζεται σε καθημερινή βάση το σώμα για να συντηρήσει όλες τις λειτουργίες του.Οι θερμίδες που καταναλώνει σε καθημερινή βάση από τη σωματική του δραστηριότητα, εξαρτώνται από τα επίπεδα της κίνησης του.
Για τους άνδρες: Βασικός Μεταβολισμός:
88.362 + (13.397 x βάρος σε kg) + (4.799 x ύψος σε cm) - (5.677 x ηλικία σε χρόνια)
Για τις γυναίκες: Βασικός Μεταβολισμός:
447.593 + (9.247 x βάρος σε kg) + (3.098 x ύψος σε cm) - (4.330 x ηλικία σε χρόνια)
Βασικός μεταβολισμός Χ 1,2 (καθιστική ζωή)
Βασικός μεταβολισμός Χ 1,375 (ελαφριά δραστηριότητα, άσκηση 1-2 φορές/εβδομάδα)
Βασικός μεταβολισμός Χ 1,55 (μέτρια δραστηριότητα, άσκηση 3-5 φορές/εβδομάδα)
Βασικός μεταβολισμός Χ 1,725 (έντονη δραστηριότητα, άσκηση 6-7 φορές/εβδομάδα)
Βασικός μεταβολισμός Χ 1,9 (πολύ έντονη δραστηριότητα, άσκηση 2 φορές/ημέρα)
Παιχνίδια

Go to top